گندم و خواص آن
گندم و خواص آن
گندم زار،گندم پرس،گندم به انگلیسی،گندم بریان،گندم سیاه،
گندم یکی از پر مصرف ترین گیاهان در دنیاست.
بهتر است بدانید که از متداولترین مواد غذایی که در روز میخوریم گندم است، در واقع اغلب یادمان می رود نانی که میخوریم، بیسکوئیت یا کیکی که در میان وعدهها مصرف میکنیم و حتی ماده پایه ی بسیاری از مواد غذایی که ظاهراً ماهیت نشاستهای ندارند نیز از گندم و آرد آن استفاده می گردد. خوب است بدانید که گندم گیاهی است مقوی، سرشار از ویتامینهای گروه ب و غنی از یکسری مواد معدنی می باشد.
بهتر است بدانید که دانه گندم عبارت است از تخمی است که گیاه گندم از آن میروید و از سه قسمت تشکیل شده که در هنگام فرایند تولید آرد و آسیاب کردن جدا میشوند. در واقع اندوسپورم قسمت داخلی گندم می باشد که83درصد وزن دانه میباشد و منبع اصلی آرد گندممی باشد و بیشترین مقدار پروتئین، کربوهیدرات، آهن و ویتامین های گروه ب خصوصاً ب 1، ب 2، ب 3، اسیدفولیک را دارد. همچنین منبع خوبی از فیبر محلول می باشد.سبوس گندم در حدود چهارده و نیم در صد وزن دانه گندم را تشکیل میدهد. لازم به ذکر است که در آرد کامل گندم موجود است و به تنهایی هم خریداری می گردد. سبوس دارای فیبر، مقدار کمی پروتئین و مقادیر قابل توجهی ویتامین ای، ویتامینهای گروه ب، مواد معدنی، آنتی اکسیدان ها و فیتوشمیکال می باشد.
انواع آرد گندم را بشناسید
بهتر است بدانید که آرد گندم غنی شده اغلب دارای چهار نوع اصلی از گروه
ویتامینهای ب (ب 1، ب 2، ب 3 و اسیدفولیک) میباشد که به مقدار معینی از
آرد گندم کامل، به میزانی که به طور طبیعی در گندم وجود دارد افزوده
میشود. قابل ذکر است که آرد سفید گندم که برای سفید شدن در معرض گاز
کلراید یا پروکسید بنزوئیل قرار میگیرد و درخشان میشود.در واقع از
طرفی کلراید موجب رسیدن آرد و کیفیت بهتر پخت میشود که برای تهیه نان و
کیک مفید است.لازم به ذکر است که عوامل سفید کننده بر مواد مغذی اثر
تخریبی ندارد و ماندگاری نیز در آرد ندارد، لذا برای بدن خطر ناک نمی باشد.
خوب است بدانید که گندم غنی از ویتامین B 1(تیامین)، ویتامین B
2(ریبوفلاوین)، ویتامین B3(نیاسین)، ویتامین B 5 (اسید پانتوتنیک) و
ویتامین B 6 میباشد. ویتامین E و K نیز در مقادیر کم در گندم موجود است.
بد نیست بدانید که آرد گندم سفید نشده تنها در معرض اکسیژن هوا در فرایندی زمان دار قرار گرفته و سفید رنگ نیست. در واقع از لحاظ مواد مغذی تفاوتی با آرد سفید نشده ندارد. بهتر است بدانید که تنها تفاوت این است که آرد سفید گندم برای پخت نان و کیک مناسبترمی باشد. جالب است بدانید که آرد گندم کامل آردی است که از شامل تمام اجزاء دانه گندم است (مغز) اندوسپورم، جوانه پنهان و سبوس. وجود سبوس گندم در آرد کامل، مانع تکامل گلوتن شده و بنابراین محصول حاصل از پخت آرد کامل سنگینتر از محصول پخت آرد سفید گندم میباشد. در واقع آرد کامل غنی از ویتامینهای گروه ب، ای، پروتئین است و مقدار بیشتری مواد معدنی ومواد معدنی نادر دارد و فیبر غذایی بیشتری از آرد سفید دارد. حدود پنج درصد چربی نیز در آن موجود است.
لازم به ذکر است که آرد سمولینا از گندم به دست می آید و پروتئین فراوانی دارد. البته در صنایع غذایی برای تهیه ندول و ماکارونی و اسپاگتی از آن استفاده میشود.بهتر است بدانید که مصرف گندم کامل برای متابولیسم طبیعی و سالم مفید است، به طوری که مطالعات نشان داده است از سرطان کولون و سرطان سینه در بزرگسالان و از آسم و خطرات بیماریهای قلبی در کودکان جلوگیری می نماید. لازم به ذکر است که غذایی ضروری در خانمها برای تأمین دستگاه گوارش سالم، کاهش خطر پرفشاری، دیابت و کلسترول بالا است و همچنین حاوی فیتونوترینت هایی است که باموجب ارتقاء سلامتی میشود.
گندم و خواص آن
مطالب مرتبط:
- ۹۴/۱۰/۱۴